Zoeken

Stress van moeders is een maatschappelijk probleem

Bijgewerkt: apr 1

Uit onderzoek door een Amerikaanse sociologe onder moeders in vijf landen is gebleken dat moeders enorme stress ervaren door de spagaat waarin ze zitten.


Aan de ene kant willen moeders toegewijd zijn aan hun werk buitenshuis en aan de andere kant willen ze toegewijd zijn aan hun kinderen. Moeders willen een volwaardig inkomen, zeker als hun relatie minder goed loopt dan gehoopt.


De combinatie van onmogelijke en niet te verenigen idealen van werken buitenshuis en thuis heeft moeders in een no- win situatie gezet.

Collins zegt in haar onderzoek dat vrouwen moeten stoppen zichzelf de schuld te geven van hun stressvolle bestaan. Ze moeten stoppen met het denken dat dit innerlijke conflict hun schuld is. Moeders denken meestal dat als ze het wat harder proberen, een nieuw schema maken, of wat eerder opstaan dat ze op een of andere manier hun stress kunnen verminderen.De volle schema's van moeders maakt dat moeders teveel uren aan het werk zijn. Dit is geen individueel probleem, maar een maatschappelijk probleem. In een maatschappij die geen oog heeft voor het moederschap. Een maatschappij die het moederschap negeert als werk.


Dus zoals Collins het betoogt, het is geen individueel probleem, maar het is een collectief probleem. Het heeft structurele oplossingen nodig. Individuele oplossingen gaan dit niet fixen.

Caitlin Collins wil in haar onderzoek aantonen dat we in een cultuur leven waarin we individualiteit hoog waarderen. We willen zelf verantwoordelijk zijn en zelf onze problemen oplossen. Voor sociologen is het de taak om te kijken welke invloeden bepaalde structuren hebben op ons dagelijks leven. Uit dit onderzoek is gebleken dat als we willen dat stress vermindert we structurele en collectieve oplossingen nodig hebben.

Bron:Collins, Caitlyn. (2019) Making Motherhood Work: How Women Manage Careers and Caregiving, Princeton, NJ: Princeton University Press.

9 keer bekeken

MoederBedrijf

Het grootste bedrijf Wereldwijd

Email: post@moederbedrijf.nl

Phone: 06-46460637

IBAN: NL89 TRIO 0391141430

KVK:  01136504

BTWnummer: NL129919731B01

Nieuwsbrief ontvangen?

© 2020 Moederbedrijf - Marieke |  Dank je wel  |   Privacbeleid